Geriatrian erikoislääkäri Silja Lassila työskentelee Tammenlehväkeskuksen 20-paikkaisella kuntoutusosastolla. Potilaat tulevat tänne sairaalasta kuntoutuakseen kotiinpaluuta varten. Suurin osa kuntoutujista on hyvin iäkkäitä. “Hyvin harva on alle 80-vuotias”, Silja kertoo. Pihalta kuuluu iloista humua. Siellä on lounas ja musiikkia tarjolla – meneillään on henkilökunnan virkistystapahtuma.
Työpäivät virka-aikaan tiimissä
Tammenlehväkeskuksessa työskennellään moniammatillisissa tiimeissä. Silja on osastonsa ainoa lääkäri mutta kuntoutustiimissä hän työskentelee yhdessä fysioterapeuttien, kuntohoitajien, sairaanhoitajien, lähihoitajien ja tarvittaessa myös psykologin, neuropsykologin tai vaikkapa toimintaterapeutin kanssa. “Yhdessä tehdään töitä sen eteen, että ihmiset voivat kotiutua omaan kotiinsa”, Silja sanoo lämpimästi.
Työskentely tapahtuu virka-aikaan osastolla, ja Silja kertoo päivärytmin muistuttavan joiltain osin työpäivää sairaalassa: aamupäivällä lääkäri tekee kierroksen osastolla. Tällöin katsotaan osaston akuutit lääkäriasiat ja huolehditaan kotiin lähtevien asiat kuntoon. Iltapäivällä taas otetaan sisään uudet potilaat ja katsotaan laboratoriotulokset ja tehdään tarvittavat paperityöt. Erojakin on. Toisin kuin sairaalassa, jossa lääkäriä tarvitaan yksittäisen potilaan luona yleensä useammin, Tammenlehväkeskuksessa tavoite on, että lääkäri tapaa kaikki potilaat vähintään kerran viikossa, koska heidän tilansa on usein jo vakiintunut sairaalan jäljiltä.
Ei päivystysvelvoitetta
Lääkäreillä ei ole Tammenlehväkeskuksella päivystysvelvoitetta, joten illat ja viikonloput ovat vapaat. “Se on ollut yksi tekjiä, miksi olen tykännyt tulla tänne töihin”, Silja kertoo.
Työyhteisönä lääkärille Tammenlehvä on suhteellisen pieni, lääkäreitä on talossa 5-6. Pienen porukan etu on Siljan mielestä se, että työkaverit oppii tuntemaan ja ilmapiiri on kiva. Vaikka tietyt asiat kuuluu saada työpäivän aikana tehtyä, Silja kokee, että talossa on mahdollisuus vaikuttaa työn sisältöön ja aikatauluihin. Joustoa tarvittaessa löytyy, kunhan työt tulevat hoidetuksi.
Mahdollisuus parantaa elämänlaatua moniammatillisesti vei mukanaan
Alunperin Silja oli toisen työnantajan palveluksessa. Äkillisen lääkäritarpeen vuoksi hän tuli silloin melko vastavalmistuneena geriatrina Tammenlehväkeskukseen ostettuna työvoimana osa-aikaisesti töihin. Silja kertoo olleensa talossa välillä kokoaikaisesti ja välillä osa-aikaisesti vuodesta 2007 saakka. Ohessa hän teki töitä myös muun muassa kotihoidossa tai palvelutaloissa lääkärinä.
Matkan varrella Silja kuitenkin innostui kuntoutuksesta. Hän viehättyi Tammenlehväkeskuksen tiimityöstä ja siitä, että erilaisin toimenpitein voidaan parantaa vanhusten vointia ja parantaa heidän mahdollisuuksiaan olla kodissaan pidempään: “Tiimityössä ei työskennellä yksin tai hierarkian yläportaalla, vaan yhdessä moniammatillisesti mietitään, miten näitä ihmisiä voisi auttaa ja tukea.” Vaikka Silja työskenteli talossa ulkopuolisena, hän oppi tiimityön kautta tuntemaan kollegoita ja koki, että Tammenlehväkeskuksessa oli mukava olla töissä. “Vaikka päivät ovat välillä kiireisiä, lähtökohtaisesti työmäärä on siedettävä. Täällä pystyy myös vaikuttamaan siihen, kuinka työpäivät lopulta rakentuvat”, Silja summaa valintansa kriteerejä. Hän on ollut nyt vajaan vuoden kokopäiväisesti talossa töissä ja viihtyy hyvin. Kaikkineen vuosia talossa alkaa olla koossa 15.
Itsenäinen yhteispelaaja
Vaikka Silja puhuu lämpimästi tiimityöstä, lääkäriltä vaaditaan hänen mukaansa myös kykyä työskennellä itsenäisesti, koska osastolla on vain yksi lääkäri. “Tässä työssä pärjäävät sellaiset, jotka pystyvät tekemään töitä tiimissä ja ovat yhteistyötaitoisia. Lisäksi täytyy olla kykenevä tekemään päätöksiä tiimin jäsenenä, koska monessa asiassa päätäntävastuu on viime kädessä lääkärillä. Eli halu työskennellä tiimissä ja kuunnella toisten näkemyksiä – hyvät korvat tarvitaan”, Slija luonnehtii työhön tarvittavia ominaisuuksia.
Siljan tärpit työnhakijalle:
- Jos kuntoutus ja ihmisten toimintakyvyn parantaminen kiinnostaa, tämä on oikea paikka
- Sopivan pieni työyhteisö, muttei silti tarvitse olla ainoa lääkäri, työpaikkana kiva
- Vaikka välillä on kiirettä, työn määrä on inhimillinen ja siedettävä
- Täällä on mahdollista tehdä erikoistumispalveluita fysiatriaan ja tulevaisuudessa myös geriatriaan
Kouluttautuminen ja kehittäminen – kyllä kiitos!
Työnantaja kannustaa lääkäriliiton suosittelemaan 10 koulutuspäivään vuodessa. Työnantaja pyrkii muun muassa järjestämään koulutuksen ajaksi sijaisen, jottei työmäärä kasvaisi kohtuuttomaksi koulutuksen aikana. Esimerkkinä positiivisesta suhtautumisesta Silja kertoo saaneensa osallistua juuri talossa aloittaneena geriatriapäiville. Tuoreimpana tulossa on kiinnostava 2-päiväinen koulutus, johon Silja halusi ja sai luvan osallistua. Korona-ajan etuna on ollut myös etäosallistumisen mahdollisuus. Tammenlehväkeskuksessa järjestetään myös sisäistä koulutusta henkilökunnalle. “Tähän mennessä ei ole tullut vastaan tilannetta, jolloin työnantaja olisi sanonut, että et saa mennä”, Silja sanoo tyytyväisenä.
Kehitysideoihin ja uusien ajatusten testaamiseen työnantaja suhtautuu Siljan mukaan myös myönteisesti: “Kunhan omat hommat tulee hoidettua, niin on vapautta ideoida ja kehittää työnsisältöä. Eli ei tehdä rutiininomaisesti samaa päivästä toiseen, jos vain on halua ja innokkuutta.” Omasta mielestään hän saa kehittää niin paljon kuin ehtii. Esimerkkinä Silja kertoo tiimin miettineen, miten kuntoututuksessa olevien ravitsemusta voisi vielä parantaa tai miten tiimi voisi vielä enemmän ja paremmin kuunnella kuntoutuksessa olevaa.
Tammenlehväkeskuksen paras anti
Siljan mielestä hänen työssään parasta ovat toiset ihmiset, potilaat ja työtoverit, ja se yhdessä tekeminen. Lääkärin näkökulmasta on aina hienoa, kun potilas, joka on tullut sairaalasta kotiutukseen, saadaan kuntoutumaan ja hän pääsee vielä kotiinsa toimintakykyisenä.
Silja kokee, että Tammenlehväkeskus on työnantajana kiinnostunut asiakkaiden lisäksi myös työntekijöistään ja kokee, että työhyvinvointiin, yksilöllisiin tarpeisiin ja jaksamiseen kiinnitetään huomiota. Toki aina täytyy neuvotella työnantajan kanssa, mutta työnantaja pyrkii joustamaan esim. lomissa tai työajoissa. Aika ajoin on tapahtumia ja tempauksia, joissa työntekijöiden työssä viihtymistä halutaan parantaa.