Heidi Salo on tullut puoleen päivään töihin. Hän on juuri jakanut lääkkeitä ja tehnyt verenpainemittauksia. Veera Valkama taas on ollut talossa aamusta lähtien, ja paljon ehtinyt jo tapahtua: asukkaat on auteltu sängystä, aamupesut on tehty ja aamupalat laitettu.
Heidi ja Veera ovat palvelukodin lähihoitajia ja tekevät kotihoitoa vähän erilaisessa ympäristössä kuin yleensä. Tammenlehväkeskuksessa kaikki palvelut ovat samassa pihapiirissä: asukkaat asuvat omissa vuokra-asunnoissaan, mutta ravintolapalvelut ovat lähellä tai ruoan kotiin tilaaminen on mahdollista. Asiakkaat voivat tilata siivouksen, pyykkihuollon, kauppaostosten tai vaikkapa saattajan avuksi kaupungilla asioidakseen. Asukkaat saavat myös tarpeensa mukaan kotihoidon ja kotisairaanhoidon palveluita kuten lääkehuollon, tai apua aamu- ja iltatoimiin, hygieniahoitoon tai pukeutumiseen. Terveyden- tai sairaanhoitajan vastaanotto on kerran viikossa. Myös hieronta- ja fysioterapiapalvelut löytyvät samassa talossa. Asukkaat voivat määritellä itse, mitä palveluita ottavat. Tarpeet kartoitetaan palvelutaloon muutettaessa.
Lähihoitajat ovat monitoimi-ihmisiä
“Pääasiassa me tehdään hoitotyötä ja huolehditaan siitä, että asiakas pärjäävät siellä kotona arkisissa ja päivittäisissä toimissa, jos siihen vaan on heillä tarvetta”, sanoo Heidi. Lähihoitajan toimenkuvaan kuuluvat siis kaikki aamu- ja iltatoimista ruokailuihin, lääkkeisiin, hygieniaan ja pukeutumiseen. “Näissä kaikessa me autetaan päivän mittaan, tarpeesta riippuen”, Heidi kertoo. “Toisilla asukkailla käydään tarkastamassa vain peruskunto ja varmistetaan, että kaikki on hyvin. Toiset tarvitsevat sitten kaikki avut.”
Täällä on aikaa asiakkaille
Tammenlehväkeskuksella on mukava työskennellä lähihoitajana. “Täällä on hyvä työporukka ensinnäkin, mikä tietysti auttaa jo paljon siihen, että töissä on mukavaa”, kuvailee Heidi. Hän pitää myös siitä, että vaikka työtahti toki välillä vaihtelee, kaikille töille on pääosin aikaa tehdä ne rauhassa ja huolehtia siitä, että kaikki saavat avun. Myös Veera kokee ajan riittämisen merkittävänä tekijänä työn viihtyvyydelle: “Yllättävän hyvin on aikaa asiakkaille, kun sekään ei aina ole itsestäänselvyys. Ja kun palveluja on saatavilla monipuolisesti, niin kaikki ei ole yhden ammattiryhmän takana, vaan asiakkaat saavat tukea monelta eri taholta.”
Kaksi vuoroa eikä autoa tarvita
Veera oli ollut aiemmin Tampereen kaupungilla terveyskeskussairaalassa töissä, mutta sopimuksen loppuessa hän haki Tammenlehväkeskukselle. Alkuun työssä kiinnosti muun muassa se, että työ oli kaksivuorotyötä eikä yövuoroja ollut. Muuten hän ei tiennyt työnantajasta entuudestaan. “Mutta kyllä täällä on ollut kivaa ja olen kyllä viihtynyt”, Veera kuvailee työskentelyä palvelukodissa.
Myös Heidi oli ollut Tampereen kaupungilla töissä 8 vuotta kotihoidossa. Jossain vaiheessa hänestä alkoi kuitenkin tuntua, että työ sellaisenaan oli jo nähty ja hän kaipasi vaihtelua. Kotihoidon alalta hän ei kuitenkaan halunnut vaihtaa. Tammenlehväkeskukselta löytyi sopiva työ. Heidi on tykännyt sekä paikasta ja kotihoidon muodosta. “Yksi hyvä puoli on Tammenlehväkeskuksella työskentelyssä on, että kaikki on lähellä. Muualla saa ravata paikasta toiseen. Täällä tietää ketä hoidat ja missä hoidat, eikä tarvitse lunta harjata auton päältä puolen tunnin välein.” Myös Heidi kehuu työporukkaa. Kaikki auttavat kaikkia eikä kukaan jää yksin, vaikka itsenäistä työtä onkin. Kollegoilta saa aina tukea.” Myös palkka on hieman korkeampi, ja se on kiva plussa muuten arvokkaaksi kokemaansa työhön. “Työpaikalla viihtyy ja täällä on asiat järjestetty siten, että hoitajilla on hyvä olla.”
Oma-alotteisuus ja halu auttaa keskiössä
Lähihoitajan työ sopii ihmisille laidasta laitaan, sanovat Heidi ja Veera. Kärsivällisyys, hyvä silmä kotitöille ja oma-alotteisuus ovat eduksi, sillä kaikenlaisia hoidettavia asioita tulee vastaan. Jos jotain ei tiedä, niin sitten kysytään apua. Peruslähtökohtana on, etteivät hommat jäisi seuraavalle hoidettavaksi.
Tammenlehväkeskuksella suhtaudutaan myönteisesti koulutukseen, kannustetaan kehittymiseen ja koulutuksia tarjotaan työnantajan puolelta. Myös ideoiden suhteen ollaan vastaanottavaisia. “Aina saa ehdottaa ja tuoda omia ideoita esille, että entä jos tehdään näin tai näin”, Heidi kertoo. Hän on kokenut, että työpaikalla uskaltaa ehdottaa, jos tulee jotain, vaikkei kaikkea sitten kokeiltaisikaan. Veera on samaa mieltä. “Aina tulee ehdotuksia, että jos kokeillaankin vaikka näin. Ja on kokeiltukin, vaikka kaikki ei jää käyttöön.”
“Mukavaa monipuolista ja riittävän haastavaa, ei ole tylsiä päiviä.”
Veera pitää siitä, että työssä oppii laajasti kaikenlaista. Palkitsevaa on myös saada asukkaalta kiitosta, ja että voi nähdä, että toiselle tulee hyvä mieli, kun hän on saanut apua. Heidi on samoilla linjoilla. Hän nostaa esiin myös työn vaihtelevuuden. “Päivät eivät koskaan ole samanlaisia, vaikka samaa työtä tehdään, ikäihmisten kanssa kun työskentelee. Aina tulee vastaan uusia asioita, ja sopivasti haasteita, vaikka on pitkään ollut hoitoalan työssä.”
Heidi ja Veera kannustavat rohkeasti kokeilemaan Tammenlehväkeskusta työpaikkana: “Tänne vaan iloiseen huumorintajuiseen porukkaan, kokeilemalla se selviää!”